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the child requires services during July and August." What about school-
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an |IEP for the ESY programming. Do we continue to do a 10-month IESP
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If a student is placed within a special class and will not participate with the
typical population during their school day, can you provide an example of
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QUESTIONS AND ANSWERS ON
INDIVIDUALIZED EDUCATION PROGRAM (IEP) DEVELOPMENT,
THE STATE’S MODEL IEP FORM
AND RELATED REQUIREMENTS

October 2010
(Updated April 2011)

The following questions and answers address some of the important issues raised
by requests for clarification of the federal and State requirements for IEPs. This
document will periodically be updated. This guidance does not impose any
requirements beyond those required under applicable law and regulations. This
document supersedes any previously issued guidance on this topic.

If you have questions regarding the IEP form and related requirements, you may submit
them to the following mailbox: SEFORMS@mail.nysed.gov.

A.

1.

STUDENT INFORMATION SUMMARY FORM

Is it appropriate to list the current medications that a student is taking on the
Student Information Summary form?

A school district should consider a student’s right to confidentiality of medical
information before including such information on a form that would be available to
school personnel. Health-related information included in a student’s present levels of
performance and/or on the optional Student Information Summary form should
include only information school personnel would need to know to implement the
student’s IEP.

Why isn’t there a place for the parent or guardian name on either the example
of the optional summary form or on the IEP model form?

Section 200.4(d)(2) of the Regulations of the Commissioner of Education does not
require that the parent or guardian name be in a student’s IEP. However, the district
may choose to include this information on the optional Student Information Summary.

If a district chooses to put addresses on the Student Information Summary
form, and a student's address happens to change, does a new IEP have to be
created? Does any change within this Summary Page constitute a new IEP?
(Added 4/11)


mailto:SEFORMS@mail.nysed.gov

The Student Information Summary form is not a required component of a student’s
IEP. As an optional form, districts have discretion to use it to supplement the
information included in a student's IEP. If such a form is used, changes to
information on the Student Information Summary form should be kept up to date, but
would not require a new CPSE or CSE meeting or be considered an IEP amendment.

Can districts add additional information to the optional Student Information
Summary form if they so choose? (Added 4/11)

Yes.

Can the Student Information Summary form be multiple pages in length if need
be? (Added 4/11)

The Student Information Summary form is provided only as a model form. It may
contain information that districts and parents feel to be important, but which is not
required by law or regulation to be included in a student’s IEP. School districts may
modify the State’s model Student Information Summary form to add or replace the
suggested fields as they deem appropriate. In doing so, the form may extend beyond
the single page model.

GENERAL QUESTIONS ON THE STATE-DEVELOPED FORM

When must the new IEP form be used?

IEPs developed for the 2011-12 school year, and thereafter, must be on the State
form. The 2011-12 school year starts on July 1, 2011.

May a school district add ‘drop-down’ options in fields that are open text fields
on the State’s IEP form?

The IEP form developed by the State provides open text fields to allow the
Committee on Special Education (CSE) and Committee on Preschool Special
Education (CPSE) to enter student-specific information. The State has provided
drop-down choices in the IEP only where there is State regulation or policy to guide
those choices. The drop-down options provided by the Department on the State form
may not be modified.

The school district could add ‘drop-down’ options on the IEP form for other sections
of the IEP where the district is seeking consistency in the wording of
recommendations provided that the choices are consistent with State policy and
provided that district-added drop-down choices do not limit the CSE or CPSE from
making other recommendations outside the drop-down choices in order to meet the
individualized needs of the student.



Any school district wishing to add drop-down options to the IEP form should carefully
review the State’s guidance related to these sections of the IEP to ensure
consistency with State policy. http://www.pl12.nysed.gov/specialed/publications/
iepguidance.htm.

Does the projected date of IEP implementation only need a month and a year?
The example says September 20107

The projected date an IEP is to be implemented should include the month, day and
year. The example provided in Attachment 3, General Directions to Use the State’s
Model Individualized Education Program (IEP) Form, is ‘September 7, 2010’.

Can the font size, margins and font style in the IEP be modified?

Yes.

Can we put page numbers on the IEP form?

Yes.

What training will be available to district staff on the use of the State’s forms?
The New York State Education Department (NYSED) will be offering extensive
training opportunities for school personnel on use of the State’s IEP, meeting notice
and prior written notice forms. Scripted PowerPoint presentations with accompanying
examples, questions and answers and guidelines will be posted on NYSED’s website
to provide wide access to professional development from individual computers. This
will provide no-cost access to information and training. In addition, each of the
State’s Regional Special Education Technical Assistance Support Centers (RSE-
TASC) are planning multiple and comprehensive regional training sessions to
address the scope of training needed for individualized education program (IEP)
development and the meeting notice and prior written notice requirements.

Aside from being a new form, does the State IEP form create new requirements
for the content of an IEP?

No.

Can districts include “Headers and Footers” on the IEP form? (Added 4/11)
Yes. Districts may include headers and footers in the IEP form, at local discretion.
Can a district put the school letterhead on the forms? (Added 4/11)

Yes.
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10.

11.

12.

13.

14.

Can a district put the child’s name at the bottom of each page of the IEP when
using the State’s IEP form? (Added 4/11)

Yes.

Please verify the letterhead/district identifying information section of the new
IEP. In our district, the CSE and CPSE are housed in two different buildings
and have two different chairs. In the past, we have each had our own IEPs with
our own letterhead/information on the top. My question is, is it appropriate for
us to have two separate IEPs on Clear Track as long as the only difference is
the letterhead, or do we need to make a combined letterhead that lists both
addresses, etc., so that both the CSE and CPSE are using the exact same IEP?
(The concern with this is that it might be confusing for some parents.) (Added
4/11)

The district may insert district-identifying information on school-age and preschool
student’s IEPs in the manner it deems most appropriate.

Can districts bold certain sections of the IEP and/or add a little more space
between items of the IEP? For instance in the Present Level Statements, the
introductory statements above each area for Present Levels, Strengths and
Needs - bold those? Then, where the comment would begin below that, insert
an extra line space or two to make it stand out more? (Added 4/11)

Yes.
Will the State’s IEP form be translated into other languages? (Added 4/11)

No. There is no requirement for an IEP to be provided in the parent’s native language
or other mode of communication. A district must, however, take whatever action is
necessary to ensure that the parent understands the proceedings at the meeting of
the CSE, including arranging for an interpreter for parents with deafness or whose
native language is other than English. If the district uses the IEP as part of its prior
written notice to the parent, it must ensure that the entire notice, including the IEP, is
provided in the native language of the parent, unless it is clearly not feasible to do so.

Does SED have a sample of a Model IEP . . . not just a blank form, but an IEP
that addresses a fictional student . . . this would be a great help if we could see
the “whole picture” now that we have studied all the components. Are sample
IEPs created for the Alternate Assessment, 12:1:1, 6:1:1, 8:1:1, 8:1 (inclusion)
and 12:1:4 student available? (Added 4/11)

The Department has provided examples as to how different sections of an IEP are
completed (Attachment 3 found at http://www.p12.nysed.gov/specialed/formsnotices/
IEP/directions.htm), but they are not a composite of one student. It would be
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15.

16.

17.

18.

inappropriate to have sample IEPs based on the special class size recommendations
for students.

Will ther